水腫妹救星之還原靚靚面

0
1358
views

站得耐腳會水腫,睡前喝水會水腫,晚餐進食鹽份太多,隔天也會水腫。

好好好,這些通通都戒掉!不會水腫了吧?

可是還有一樣!! 就是喊!! 每次喊完第2朝隻眼腫到啊媽都唔認得, 姊妹們你們也會這樣嗎? 🙁

水腫妹的我早已戒掉晚上喝水的習慣, 基本是晚餐後就滴水不沾, 早上起床臉還是腫腫的, 所以平日大概等1-2個小時後才上妝 。

早前一早試過一些瘦臉的產品, 可是呢, 我的是水腫, 買瘦臉的當然作用不大。最近係明查暗訪後, 終於發現原來有一個品牌出了不少產品是專門給水腫妹的!!

它就是CLARINS!! 在此之前一直沒有試過其產品, 但一早聞名它家的瘦身/瘦臉系列口碑甚好, 可是基於當時學生妹錢都唔多個, 亦無深究它的作用及原理, 睇完就算~ 直到近日受到廣告薰陶下… 忍不住研究了一下, 最後購入了這2個產品!

CLARINS Lift-affine enveloppement visage, shaping facial lift wrap 纖顏急救面膜 $380/75ml

官方簡介: 纖顏急救面膜能即時改善因排水障礙而導致的面部水腫問題,透過天然植物精華成份,發揮強效緊緻修護膚質功效,輕易重拾立體輪廓。當中的中國大麥有平衡皮膚組織水分的作用,亦是幫助排走多餘水分及毒素有效改善及減低浮腫現象的高效成份。銀杏葉能預防水腫,有效保護微血管及平衡血液循環的速度,以防多餘水分滲至肌膚組織,引起水腫問題。白色黏土則幫助重塑膚質,令肌膚變得光滑細緻。不消10分鐘,即有效趕走浮腫、改善膚質,瞬間重拾細緻輪廓及柔滑肌膚!

主要成份: 中國大麥、銀杏葉、白色黏土、歐芹

 

CLARINS Lift-affine regard, defining eye lift  電眼精華 $350/15ml

官方簡介: 含阿拉伯膠樹、咖啡因即時提升眼部輪廓,改善眼部浮腫,而葡萄聚糖衍生物則能加強淋巴排毒,加上成分海岸松精華及玫瑰精華能刺激眼周血液循環及減淡黑色素,令雙眼更炯炯有神!

主要成份: 阿拉伯膠樹抽取的樹膠, 咖啡因, 葡萄聚糖衍生, 海岸松精華, 玫瑰精華

兩個產品都是去水腫系列的, 一個用於下臉+頸部, 一個是眼部專用的。讓我逐個解構一下:

已經俾我用左好多了!

纖顏急救面膜, 介紹比朋友時, 第一時間以為係坊間的急救mask, 即係用完皮膚即刻靚靚個d。不過錯哂, 佢既急救係講緊去水腫! 不過第一次用個時都幾驚, 因為佢的 texture 真係好唔似mask (可看上圖)。質地非常杰, 而且有很多纖維似的, 黏度高。再看看它的成份, 原來又有大麥又有黏土! 它指示是說敷在臉的下半部 + 頸部,厚敷大概10分鐘。最後配合Clarins Manual Auto-Lifting Method® 的動作按摩就可以輕鬆於10分鐘內還原靚靚面!!

本身怕咁杰身會唔會對皮膚有負擔? 結果都是白擔心的, 用完皮膚重變得好滑添~~ !!

去水腫同有助減淡黑眼圈的眼部精華, 聽落功能跟而家市面好興的”碌碌筆” 有d似~ 不過”碌碌筆”實在太兒戲啦, 感覺不太可靠。clarins 比較著重在成份方面, 上網search過阿拉伯膠樹同咖啡因都係要黎去水腫的, 無呃我, 哈哈! 加上身邊有用 clarins 的朋友們都對它家的產品讚口不絕, 所以決定再入手這支! (而且年紀愈大…怎麼就發現會愈買愈多眼部產品…><“)

它是水狀的, 不用怕會增加眼部脆弱皮膚的負擔。因為植物的成份, 所以有點草本的氣味, 不過個人很喜歡這種自然的味道, 平日香香的產品多是添加了很多化學成份的! 而且那些香味重的產品都比較容易引致過敏, 所以我比賽喜歡 clarins 這類的植物品牌 🙂

這支使用方法有點特別, 是於平日習慣使用的眼霜前使用的, 再配答上面提及過的clarins 按摩手法: 將頭朝下, 以雙手合掌按壓眼週約10-20秒。

因為使用時間尚短, 減淡黑眼圈作用還未見到, 但明顯眼週的肌膚緊致的, 早上起床時雙眼亦沒有平日般浮腫!! 去水腫效果非常滿意!! 而且就算睡前喝水了, 隔天也不見太嚴重的眼腫! 或許下次我可以試試如果哭完再用佢黎按摩, 唔知會唔會即刻去哂水腫呢? 🙂

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

使用新浪微博登陆